Ubuntu Linux

Faruk Yaşar
5 min readFeb 17, 2022

--

Neden ubuntu kullanmalıyız?

Ubuntu, Windows veya macOS’a benzer bilgisayarlar için bir işletim sistemidir. Birçok programcı ve BT uzmanı, bilgisayarlarına yüklemiştir.
Bu makalede, Ubuntu’yu birincil veya ikincil işletim sistemi olarak denemeniz için üç neden keşfedeceğiz.

Ubuntu nedir, Linux nedir ve nasıl bağlanır?
O halde biraz da Linux işletim sisteminden bahsedelim. Bir işletim sistemi veya işletim sistemi, kullanıcı, bilgisayar donanımı ve programlar arasında sanal bir katman oluşturur. Diğer işletim sistemleri gibi Linux da kullanıcılarının dosyaları yönetmesine, yazılım çalıştırmasına ve bilgisayarlarımızı kullandığımız tüm görevleri yapmasına olanak tanır.
Tüm dünyada çok sayıda sunucu, akıllı telefon ve bilgisayar farklı Linux sürümlerinde çalışıyor ve çeşitli tahminlere göre dünyadaki sunucuların %70 ila %90'ı onu kullanıyor. Linux, esnekliği, hızı, mevcut özelleştirme derinliği ve açık kaynak olması nedeniyle takdir edilmektedir.
Birçok yazılım dağıtımı, Linux’un varyasyonlarıdır. Bir dağıtım (genellikle “dağıtım” olarak kısaltılır) bir karma yemek gibidir: işletim sisteminin kendisini, bazı programları ve sürücüleri, bir grafik kabuğunu, hatta oyunları içerebilir. Örneğin, Raspbian adlı Linux dağıtımında, programlama ortamları varsayılan olarak kurulu olarak gelir. Bu dağıtım genellikle Raspberry Pi OS çalıştıran mini bilgisayarlara kurulur.
Ubuntu, basit günlük görevleri yapması gereken sıradan kullanıcılara yönelik bir Linux dağıtımıdır. Bu nedenle, bir grafik kullanıcı arayüzü ve ofis programları ile birlikte gelir.

Ubuntu’yu buradan indirebilirsiniz: https://ubuntu.com/download

Neden +1. Eski bir bilgisayarı canlandırabiliriz

Bilgisayarınız ne kadar eskiyse, üzerinde modern işletim sistemlerini kullanmak o kadar zor olur.
Örneğin, virüsten koruma ve güvenlik duvarı yazılımları Windows’ta güvenlikten sorumludur, ancak bu programlar işletim sisteminin performansını da düşürür. Donanım çok eskiyse, örneğin on yıl veya daha fazlaysa, yalnızca internette gezinmek için yeterli ücretsiz kaynak bulmak zor olabilir. Daha sorunsuz bir kullanıcı deneyimine sahip olmak için, bu korumaların kapatılması gerekir.
macOS daha hızlı ve daha güvenlidir, ancak daha yeni sürümleri eski bilgisayarlarda desteklenmez. Bu destek eksikliği, bilgisayar bunları çalıştırabiliyor olsa bile, birçok uygulamanın modern sürümlerini edinmenin bir yolu olmadığı anlamına gelir.

Örneğin, Photoshop’un modern bir sürümünü çalıştırabilen en eski macOS sürümü, 2017'de piyasaya sürülen High Sierra’dır. High Sierra kurulumuna izin veren en eski bilgisayar, 2009 Sonu MacBook’tur. 2008 tarihli bir bilgisayarınız varsa, bilgisayarın teknik özellikleri bu işi halledebilse bile modern Photoshop çalışmaz.

Ubuntu, mimari düzeyde korunur ve Ubuntu kullanıcıları, virüsten koruma yazılımı çalıştırmadan kendilerini güvende hissetme eğilimindedir. Ancak, herhangi bir işletim sisteminde olduğu gibi, Linux’ta da güvenlik açıkları vardır, bu nedenle kayıtsız olmamak en iyisidir.
Ubuntu’nun en son sürümü, onu yüklemek için yeterli kaynağa sahip herhangi bir bilgisayarda herhangi bir kısıtlama olmaksızın çalışır. Önerilen minimum gereksinimler şunlardır:

-İşlemci: 2 GHz çift çekirdekli
-RAM: 4 GB
-Boş alan: 25 GB. Bir sabit sürücü, hafıza kartı, harici sürücü veya USB flash sürücü kullanabilirsiniz. Evet, Ubuntu’yu bir flash sürücüde çalıştırabilirsiniz!
-Ekran kartı: desteklenen sürücülere sahip herhangi bir kart
-Ekran çözünürlüğü: 1024 × 768
-İnternet erişimi: geniş bant bağlantısı tercih edilir

En son sürüm olan Ubuntu 20.04'ün sistem gereksinimlerine ve Nisan 2025'e kadar desteklenecek ana dağıtıma baktık. Bilgisayarınız bunun için minimum gereksinimleri karşılamıyorsa, bunun yerine eski işlemciler için tasarlanmış sürümleri arayın. Örneğin, LUBUNTU sistemi yalnızca 512 MB RAM gerektirir ve AMD K8, Pentium M ve Pentium 4 işlemcilerde bile çalışabilir.

Ubuntu çok az depolama alanı kapladığından, Windows veya macOS ile birlikte ek bir işletim sistemi olarak yükleyebilirsiniz. Kurulduktan sonra, bilgisayarınızı açarken sistemi seçebilirsiniz. Hiçbir şeyi silmeniz veya aktarmanız gerekmez. Beğenmezseniz kolayca kaldırıp eski sisteminizi kullanmaya devam edebilirsiniz.

Neden +2. Ücretsiz işletim sistemi ve yazılım

Windows, düzgün çalışması için bir lisans anahtarı gerektiren ücretli bir işletim sistemidir. Genellikle, bir bilgisayar satın aldığınızda, zaten Windows yüklüdür. Bir bilgisayarın fiyatının bir Windows lisansı içerdiğini unutmayın.
Öte yandan, macOS ücretsizdir, ancak resmi bir sürüm almanın tek yolu bir Apple bilgisayar satın almaktır. Hem Windows hem de macOS için yazılımlar kısmen ücretsizdir, ancak tüm özel programlar için ödeme yapmanız gerekir.
Ancak Ubuntu ve ilgili tüm yazılımlar, normal kullanıcılar için ücretsiz kalacak ücretsiz ürünlerdir. Bu, projenin kurucusu Mark Shuttleworth ve yatırımcılarının felsefesine uygundur. Ubuntu Linux, büyük şirketler için ticari bir bulut ve IoT geliştirme şirketi olan Canonical’e aittir.

Ubuntu, App Store veya Google Play gibi yerleşik bir ücretsiz uygulama mağazasına sahiptir. Seçim gerçekten o kadar çeşitli değil, ancak birçok popüler Windows/macOS programı için analogları ve birden çok işletim sisteminde çalışan belirli sayıda programı bulabilirsiniz.

Neden +3. BT ufkunuzu genişletmenin ve terminali kullanmaya başlamanın harika yolu

Linux işletim sistemi yönlendiricilerde, Android akıllı telefonlarda, NAS sunucularında, ev aletlerinde, endüstriyel ekipmanlarda ve diğer birçok cihazda kullanılmaktadır. Bu nedenle, BT endüstrisinde bir kariyer planlıyorsanız, Linux bilgisi özgeçmişinizdeki diğer profesyonel becerileri güzel bir şekilde tamamlar. Bunu kanıtlamak için, LinkedIn’deki bazı işlere bir göz atalım. Yazma sırasında, yalnızca ABD’de Linux uzmanları için 72.648 iş var. Görünüşe göre dünyanın daha fazla linuxoid’e ihtiyacı var!

Bir programcı için Ubuntu Linux’un değeri, komut satırı arabirimi (CLI) olarak da bilinen terminaldedir. Grafiksel kullanıcı arayüzü (GUI) olmadan işletim sistemi ile etkileşime giren bir kontrol merkezidir. Siz sadece komutları yazın (fare gerekmez) ve makine bunları doğrudan, hızlı ve verimli bir şekilde yürütür. İlk başta biraz garip görünebilir, ancak yakında bunun bir bilgisayarı kontrol etmenin en iyi yolu olduğunu göreceksiniz.
Bir programı güvenlik açıkları için test etmek gibi büyük görevleri gerçekleştirirken terminal vazgeçilmezdir. İşletim sistemi arayüzünde gezinmek biraz zaman alabilir, ancak terminal hepsi bir arada bir araçtır. Testleri gerçekleştirmek için bir dizi komut belirtmeniz yeterlidir.

İşletim sisteminin tam adını ve işlemci hakkındaki verileri bulmamız gerektiğini varsayalım. Terminali açıyoruz, “uname — a” ve “lscpu” komutlarını girip sonucu alıyoruz. Benzer şekilde Ubuntu işletim sisteminin tüm işlemlerini yönetebilirsiniz.

Ubuntu nasıl kurulur

3 kurulum adımı vardır:

1- Ubuntu.com’a gidin ve sistemin en son sürümünü indirin. Orada, Ubuntu’nun nasıl çalıştığına dair birçok konuyu içeren teknik belgeleri ve kullanıcı forumlarını da bulabilirsiniz.

2-Ubuntu Linux ISO görüntüsünü boş bir USB flash sürücüye yazın. Bunu yapmak için Rufus veya benzeri bir yazılım kullanın. En az 4 GB boş alana sahip bir USB yeterli olacaktır.

3-Yeni yapılmış önyüklenebilir USB’nizi bilgisayara takın ve bilgisayarınızı yeniden başlatın. Farklı üreticilerin önyükleme menüsüne girmek için farklı tuşları vardır. Kural olarak, USB flash sürücüden önyükleme yapmak ve Ubuntu’yu kurmaya başlamak için bilgisayarı açtıktan hemen sonra F2 tuşunu (PC) veya Option tuşunu (macOS) basılı tutabilirsiniz. Bu işe yaramazsa, belirli bilgisayar markanız ve modeliniz için “USB flash sürücüden nasıl önyükleme yapılır” ifadesini arayın.

Ubuntu Linux, dilinizi seçmeniz ve önerilen komutları izlemeniz gereken bir kurulum sihirbazı kullanılarak yüklenir. Tüm süreç yaklaşık 10 dakika sürer. Önemli: Ubuntu’yu denemeden eski işletim sisteminizi kaldırmayın.

Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim. Sorularınız olursa Linkedin profilim üzerinden bana dilediğiniz an ulaşabilirsiniz.

--

--